+90 312 394 40 22 pbx

Blog

28 Temmuz 2020

Isıtıcı Kablo Çeşitleri Nelerdir?

Isıtıcı kablo üç ana grupta incelenebilir. Bunlar; kendinden regüleli ısıtıcı kablo, sabit güç ısıtıcı kablo ve seri dirençli ısıtıcı kablodur. Seri dirençli ısıtıcı kablo grubu içerisinde yüksek sıcaklıklar ve patlayıcı alanlar için özel olarak geliştirilmiş mineral izoleli ısıtıcı kablolar da bulunmaktadır.

Isıtıcı kablo ya da bilinen diğer adıyla rezistans kablo, farklı amaçlar için üretilmiş yapısal ve endüstriyel alanda kullanıma uygun enerji verildiği anda kendini ısıtan kablolardır. Kullanıldığı alanlara ve kablo tipine göre, bir alanın ısıtılması, sıcaklık koruması ve donmayı önleme gibi uygulamalar için tercih edilebilirler.

Isıtıcı Kablo Kullanım Alanları Nelerdir?

Isıtıcı kablo, evsel ve endüstriyel tüm alanlarda kullanılabilir. Evsel kullanımlarda, yerden ısıtma, rampa ısıtma, çatı-oluk kar buz önleme gibi alanlar başta olmak üzere kullanılırken, endüstriyel alanlarda ise boru hattı ısıtma, silo ve tank ısıtma, elektrikli yol ısıtma, soğuk oda beton koruma, demiryolu raylarında buzlanmayı önleme ile varil ve konteyner ısıtma gibi kritik ısıtma çözümlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Kendinden Regüleli Isıtıcı Kablo

Kendinden regüleli ısıtıcı kablo, kendini sınırlayan ısıtıcı kablo veya kendini düzenleyen ısıtıcı kablo olarak da bilinmektedir.

Özel karbon yapılarından dolayı kablonun sıcaklığı arttıkça çektiği enerji azalır. Aşırı ısınma riskleri yoktur.
Uygulandıkları yüzeye ve kendisine zarar verme riski yoktur. Endüstriyel alanda en çok tercih edilen kablo tipidir. Sıcaklık dayanımları düşük malzemelerle güvenli olarak kullanılabilir. Çok kısa parçalar halinde kullanılabilirler.

Isıtıcı kablolar izolasyon ve güçlerine göre çeşitli gruplarda toplanırlar.

Self regulating, kendinden regüleli ısıtıcı kablolar, Türkiye temsilcisi olduğumuz iki üreticiden sağlanmaktadır:

1- ELTHERM/Almanya

2- CHROMALOX/Amerika

Yüksek sıcaklıklara dayanıklı ve çeşitli güçlerdeki üretim yelpazesi ile, patlayıcı ortamlar dahil geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Yüksek güçlerde üretilebilen bu kablolar, hemen her türlü agresif ortamlara karşı yüksek direnç gösterebilen Teflon-FEB, PTFE gibi izolasyon malzemesi ile 260°C ye kadar işletme sıcaklıklarında kullanılabilirler.

Sabit güç ısıtıcı kabloların, termostat aracılığı ile kontrol edilmesi bir zorunluluktur.

Seri Dirençli Isıtıcı Kablo

Uzun hat uygulamalarında, donmayı engelleme ve sıcaklık koruma için tasarlanmış olan seri dirençli ısıtıcı kablo; kimya ve petrokimya tesisleri, gıda ve ilaç endüstrisi, enerji santralleri, asfalt plentleri ve daha pek çok endüstriyel alanda kullanılmaktadır.

Örnek Isıtıcı Kablo Uygulama Alanları

Bu uygulamalarda beton veya asfalt altına döşenen ısıtıcı kablolar sayesinde yapılmaktadır.
Firmamız tarafından kullanılan ısıtıcı kablolar 20 yıl garantilidir.

Araç Yolu Isıtma Rampa Isıtma

Sisteme konulan iki sensör ile ısıtıcı kablolar sadece buzlanma riskinde devreye girmektedir.

Kuru soğuk veya donmanın üzerinde olan sıcaklıklarda akıllı otomasyon sistemi sayesinde sistem enerji çekmemektedir.

Isıtıcı Kablo ile Yol Isıtma

İnsan ve araç trafiğinin olduğu bölgelerde. Yaya ve araç güvenliği için yolların buzlanması önlenir.

Isıtıcı kablo otomatik kontrol sistemine bağlı olarak kar veya buzlanma riskinde devreye girer.

Boru Hattı Isıtma- Heat Tracing

Endüstriyel alanlarda boru hatlarındaki akışkanların akışkanlığının korunmasında veya üretim kalitesini arttırmak için otomasyona bağlı olan ısıtıcı kablolar. Sistemin istenilen ısıda kalmasını sağlarlar.

Form Mühendislik tüm ısıtıcı kablo ürünlerini görmek için tıklayınız.

SWITCH THE LANGUAGE
Form Mühendislik

Form Mühendislik, 1992 yılında çağdaş mühendislik çözümleri sunmak amacıyla kurulmuş ve çalışma konuları olarak her zaman yenilikçi alanları seçmiştir. Isıtıcı kablo ile çatı oluklarında buzlanmanın önlenmesi uygulamaları, rule iniş yapılan helikopter pisti ve iniş aydınlatması uygulamaları gibi zamanında daha önce Türkiye’de hiç yapılmamış uygulamalara imza atılmıştır. Yenilikçi ve sonuç odaklı çözümlerden elde edilenebilinirlik ile Türkiye’de daha önce sadece yurt dışı firmalarının uygulamasını yaptığı heat tracing sistemi, en zor uygulama alanı olan rafinerilerde uygulanmıştır. Heat tracing alanında Türkiye’de faaliyet gösteren ilk firma olan Form Mühendislik yaklaşık çeyrek asırda sayısız heat tracing, yol-rampa ısıtma ve çatı-oluk kar buz önleme projesi gerçekleştirmiştir.