+90 312 394 40 22 pbx

Ex-Proof Heat Tracing Ekipmanları

Ex-proof Heat Tracing Malzemeleri

Patlama Korumalı (Explosion Protection) Elektrik Ekipmanları

Tehlikeli alan (Hazardous Area), yanıcı gazların, sıvıların ve diğer maddelerin depolandığı, taşındığı veya işlendiği yerdir. Elektrikli ısı izleme (Heat Tracing) devreleri tehlikeli alanlarda çalışırken güvenlik temel gerekliliktir.

Bu yüzden 1992’den beri sayısız projede ve tehlikeli alanlarda uygulama yaparak tesislerin kesintisiz ve güveli şekilde hizmet vermesini sağlamış bulunmaktayız.

Ex-Proof onaylı ve sertifikalı elektrikli ısı izleme (heat tracing) çözümleri ile uluslararası ve ulusal standartlara uygun güvenli ürünlerimizle: petrol ve gaz üretiminde dağıtım tesisleri, şeker tozu ve buğday tozları bulunan üretim tesisleri, boya üretim tesisleri, çimento fabrikaları,  atık bertaraf tesisleri gibi tehlikeli alanlarda heat tracing (ısı izleme) uygulamalarını güçlü ve tecrübeli kadromuz ile başarmaktan gurur duymaktayız.

PATLAMA RİSKİ OLAN ORTAMLARDA ELEKTRİK YÜZÜNDEN OLUŞABİLECEK PATLAMANIN SEBEPLERİ

Patlama riski olan ortamlarda elektrik arkından, elektrikli aletlerin yüzeylerinin çalışma esnasında ısınmasından ve statik elektrikten dolayı patlamalar meydana gelebilir. Bu faktörleri daha detaylı inceleyecek olursak;

Elektrik ark ve kıvılcımı;

  • Şalterler açılıp kapandıklarında
  • Elektrostatik olarak yüklü elemanlar deşarj olduklarında
  • Kablolar zarar gördüklerinde
  • kısa devre anında meydana gelen dengeleme akımı gibi sebeplerdir.

Sıcak Yüzey

Elektrikli aletlerin yüzeylerinin çalışmalarından dolayı ısınır ve patlama riski olan ortamlarda tehlike arz eder.

Statik elektrik

Statik elektrik fark edilemediği için yol açtığı kazalarda beklenmedik ve bazen ölümcül bile olabilir. Bu nedenle patlama riski olan tesis ve ortamlarda anti statik yani sürtünmeyle elektriklenmeyen malzemeler kullanılır. Çeşitli yönetmelik ve standartlarda yapılan değişikliklerle patlayıcı ortamlarda kullanılacak elektrikli ekipmanların ex-proof (explosion proof, alev sızdırmaz) olması zorunlu hale getirilmiştir. Avrupa Birliği’nin kısaca ATEX olarak bilinen direktifinde patlama riski bulunan ortamlarda kullanılan teçhizatlarının ex-proof olması gerektiği belirtilmiştir. Ex-proof özellikli aletler çalışma esnasında hiçbir şekilde kıvılcım sızdırmadığı için patlamayı önleyebilir. Çünkü bir ortamda patlama olması için açık ateş ve ya kıvılcım kaynağı olması gerekir. Ex-proof özelliğe sahip teçhizatlar sayesinde ortamda patlama riskinin önemli ölçüde önüne geçilmiş bulunmaktadır. Doğal olarak patlayıcı ortamlarda elektrikli aletlerden kaynaklı patlamaları önlemek için sadece ex-proof nitelikli teçhizatların kullanılması yetersiz kalmaktadır. Patlama riski olan ortamlarda elektrik kaynaklı patlamaların önüne geçebilmek için yapılması gereken şunlardır:

  • Eğer mümkünse öncelikli olarak elektrikli cihaz ve tesisatı patlayıcı gazın hiç olmadığı ve ya en az olduğu yerlere kurulmalıdır.
  • Tehlikeli yerlere kurulacak elektrik tesisatı ve teçhizatı ortama uygun yani ex-proof olmalı, yasal olarak gerekli sertifikalara ve teknik özelliklere sahip olmalıdır.
  • Elektrik kabloları mümkün olduğunca eksiz ve tek parça olmalıdır. Böylece bağlantı noktalarında meydana gelen kıvılcım ve arkların önüne geçilmiş olunur.
  • Tehlike sınıfıyla kullanılacak elektrikli cihazların nitelikleri birbirine uygun olarak seçilmelidir.
  • Tehlikeli bölgelerde bulunan elektrikli cihazların bağlantıları ve birbirine uygunluğu incelenmelidir.
  • Elektrikli cihazların ark çıkarmayan tipleri kullanılmalıdır.

PDF: hazardousareazonesexplosionprotection

SWITCH THE LANGUAGE
Form Mühendislik

Form Mühendislik, 1992 yılında çağdaş mühendislik çözümleri sunmak amacıyla kurulmuş ve çalışma konuları olarak her zaman yenilikçi alanları seçmiştir. Isıtıcı kablo ile çatı oluklarında buzlanmanın önlenmesi uygulamaları, rule iniş yapılan helikopter pisti ve iniş aydınlatması uygulamaları gibi zamanında daha önce Türkiye’de hiç yapılmamış uygulamalara imza atılmıştır. Yenilikçi ve sonuç odaklı çözümlerden elde edilenebilinirlik ile Türkiye’de daha önce sadece yurt dışı firmalarının uygulamasını yaptığı heat tracing sistemi, en zor uygulama alanı olan rafinerilerde uygulanmıştır. Heat tracing alanında Türkiye’de faaliyet gösteren ilk firma olan Form Mühendislik yaklaşık çeyrek asırda sayısız heat tracing, yol-rampa ısıtma ve çatı-oluk kar buz önleme projesi gerçekleştirmiştir.