Kendini Düzenleyen Isıtıcı Kablolar (Self Regulating)
Kendi kendini düzenleyen ısıtıcı kablo ifadesi, kablonun ayarlanmış belirli bir sıcaklığa geleceğini ve enerjinin açık olduğu sürece sıcaklığın orada kalacağını söylüyor gibi görünmektedir, bu da herhangi bir termostat veya diğer sıcaklık kontrol araçlarına olan ihtiyacı ortadan kaldıracaktır. Ne yazık ki, kendi kendini düzenleyen ısıtıcı kablonun bu gerçekliği daha karmaşıktır. Bir sıcaklık kontrol cihazına ihtiyaç duyulmayan bazı durumlar vardır; ancak çoğu durumda, elektrik ve para israfını önlemek ve kaçınılmaz aksiliklerden kaçınmak için sisteme bir kontrol eklemek önemlidir.
Bilinmesi gereken ilk önemli şey, “kendi kendini düzenlemenin” aslında, ürünün orijinal yaratıcısı tarafından yıllar önce ortaya atılan, biraz yanıltıcı bir terim olduğudur. Bunu tanımlamanın daha doğru bir yolu “kendini sınırlayan ısıtıcı kablo” ya da “kendinden regüleli ısıtıcı kablo” olacaktır. Standart ısıtma kablosuna göre en büyük avantajı, belirli bir çalışma sıcaklığını koruması değil, aşırı ısınacak ve kendine zarar verecek kadar ısınamamasıdır. Diğer bir deyişle, kablo öyle bir inşa edilmiştir ki, ısındıkça, bir noktaya kadar – kabloya zarar verecek bir sıcaklığın altında bir yerde – elektriğin akmasını tamamen kesene kadar kademeli olarak daha az elektrik akışına izin verir. Kablo ısınmayı durdurur.
Kendini Düzenleyen Isıtıcı Kablolar Ne İşe Yarar?
Isıtıcı kablonun farklı malzemelerden yapılmış dört ila beş katı vardır.
Kendini düzenleyen (self regulating) ısıtıcı kablolar, ısı kayıplarını telafi etmek için güç çıkışını otomatik olarak ayarlayan kendi kendini düzenleyen ısıtıcı kablolardır. Bu tip kablolar Ex-Proof sertifikalı olup güvenli sahalarda kullanıma uygundur.
Form Mühendislik’in Türkiye Distribütörü olduğu Eltherm, Chromalox ve Warmfloor markalı ısıtıcı kablolar, evlerde, çatı oluk ısıtmada, endüstriyel tesislerde boru hattı ısıtmada, tank ısıtmada, proses sıcaklıklarının kontrol edilmesinde kullanılmaktadır. Özellikle pvc membran çatı yüzeyi ve yağmur oluklarında düşük sıcaklık kablo grubundan self regulating ısıtıcı kablolar, özellikleri gereği 65 °C sıcaklığın üzerine çıkmadığı için yangın çıkarma riski doğurmadığı için oldukça güvenlidir. Geniş bir yelpazeye sahip olan Eltherm, Chromalox ve Warmfloor ısıtıcı kablo ürünleri için lütfen seçim yapmadan önce mutlaka konusunda uzman mühendislerimize danışınız.
Isıtıcı kablo tipleri sıcaklık ve kimyasal dayanım seçeneklerine göre sınıflandırılmaktadır.
Kendini Sınırlayan Isıtıcı Kablolar Nasıl Çalışır?
İleri karbon ve polimer teknolojisi uygulanarak yapılan ısıtıcı kablolar, (self regulating) kendini sınırlayan ısıtıcı kablolardır. Elektrik akımı, kablo iletkenleri arasındaki iletken polimer çekirdeğinden geçerken ısı üretilir. Ortam sıcaklığı düştüğünde, çekirdekten geçen elektriksel yol sayısı artar ve daha fazla ısı üretilir. Tersine, sıcaklık yükseldikçe çekirdeğin yapısından dolayı daha az elektriksel yol verir ve daha az ısı üretilir. Bu çekirdek yapısı sayesinde kablo fazla ısınmaz, elektriksel avantaj sağlar ve yanmayı önler.
Heat tracing sistemleri, boru hatlarındaki akışkanları korumada borularda donmayı önleme yoğun olarak kullanılmaktadır. Self regulating ısıtıcı kablolar, endüstriyel ısıtıcı kablolar arasında en sık kullanılan tiptir. Bu tip kablo yanma riski olmadığı için boru hatları ısıtmada en çok kullanılan ısıtıcı kablodur. Kendini sınırlayan ısıtıcı kablolar, seri dirençli ısıtıcı kablolara göre daha dayanıklı ve daha güvenlidir. Rampa ısıtma sistemlerinde de kendinden regüleli ısıtıcı kablo kullanımı günümüzde daha popüler olmaya başlamıştır. İlk kurulum maliyeti seri dirençli kabloya göre daha pahalı olmasına rağmen enerji verimliliği sayesinde kısa sürede kendini amorti etmektedir. Isıtıcı kablo kullanımı aynı zamanda iş güvenliğinde saha ve personelleri de korumaktadır. Mimari projelerde günümüzde standart hale gelen ısıtıcı kablo uygulama sistemleri, self regulating ısıtıcı kablo kullanılarak enerji verimliliğini en üst seviyeye çıkarmaktadır.. Self regulating ısıtıcı kablo kullanımı, enerji sertifikalarında daha fazla puan almanızı sağlayacaktır. Bu sistemin kullanılması ile bina ömrünün artması ve enerji konusunda verimli olması sağlanmış olur.