+90 312 394 40 22 pbx

Demiryolu Raylarında Buzlanma Önleme

Özellikle makaslar ve kritik bölgelerde rayların donması mutlaka önlenmek zorundadır. Bu konu özel donanım ve tecrübe gerektirir.

Category:
General Details

Demiryolu Kar-Buz Önleme Sistemleri

Ray-Makas Isıtma Sistemi

Günümüzde uygun ve güvenli demiryolu taşımacılığı büyük bir hız almıştır. Bu noktada güvenilir anahtarlama (makas geçiş) ve raylarda don koruması daha fazla önemli bir rol oynamaktadır.

Heat tracing sistemi ile ray ısıtma, demiryolu ulaşımını kesintisiz, risksiz ve güvenilir bir hale getirmek için oldukça önemlidir. Isıtıcı kablo ile rayların ve makasların ısıtılması sert iklim koşullarında demiryolu hatlarının buzlanmasını önlemektedir.

Ray Isıtma

Ray Isıtma

 

İklim koşulları sık ve uzun don dönemlere bölgelerde, ray ve ray makaslarının kar ve / veya buzla kaplı olması muhtemel kazaları doğurabilir.

Önemli bir güvenlik sorunu – Tren algılama sistemleri buz kaplı üçüncü raylardan güvenilirlikten ödün vermektedir. Elleri soğuktan donmuş kurtarma veya karla kaplı puan alan hat bakım personeline ağır bir tehlike arz edebilir.

Kış şartlarında sorunsuz tren çalışması için, demiryolu ve nokta ısıtma parça yüzeyi buz ve kar serbest kalır ve noktaları hareket eder sağlamak için tavsiye edilir.

Ray ve Makaslarda Nokta Isıtma Sistemi

Heat tracing nokta ısıtma sistemi mühendislerimiz tarafından geliştirilen yenilikçi bir ısıtma sistemidir. Geleneksel ısıtma sistemlerine göre oldukça etkilidir.

Nokta Isıtma

Nokta Isıtma

Raylı Heat Tracing Isıtma Sistemi EL-Ray

Form Mühendislik olarak, kar ve buz eritme sistemlerinde güvenli ve sorunsuz demiryolu trafiğini sağlamak için mükemmel işleyen bir sistem geliştirdik. Özel olarak geliştirilmiş EL-Ray ısıtıcı kablolar ve montaj sistemi sayesinde verimli ve ekonomik bir ısıtma çözümü sunuyoruz.

Ray Isıtma

                                                                           Ray Isıtma

Ülkemizde Demiryolu Hatları İle İlgili Kısa Bilgilendirme, Travers ve Balast Sistemi

Ülkemizde TCDD bünyesinde işletilen demiryolu hatları genelde balastlı, Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan hatlar ahşap traverslidir. Bu hatlar zamanla beton traverslerle değiştirilmiştir. Zaman içinde eskiyen travers dübelleri çürütme işlemi ile çıkarılıp yerine yeni dübeller yerleştirilir. Şehir içi ulaşımı sağlamak için yapılan metro ve hafif raylı sistem hatları ise genelde balastsız hatlardır. Ayrıca balastlı sistemlerde seyyar ve makineli buraj makinaları kullanılarak balastın iyice yerleşmesi ve sıkışması sağlanır. Kullanım ömrünü tamamlamış balastlar belli aralıklarla ya iş makinalarıyla yada vakumlu sistemlerle kaldırılarak yerine yeni balast serilir.

Kullanılan Ray Tipleri :
TCDD hatlarında genelde S49 ve UIC60 tipi raylar kullanılırken, diğer işletmelerde bu raylara ilave olarak Ri59 ve Ri60 tipi oluklu raylar da tercih edilmektedir.

Ray Kaynakları :
Ana hatlarda genelde makinalı alın kaynağı yapılırken bir çok hatta Termit kaynak (thermit) kullanılmaktadır. Ülkemizde termit ray kaynağı konusunda Elektro Thermit, Railtech ve Plötz ürünleri tercih edilmektedir. Kaynak sırasında ray ısısı kontrol edilmeli bu işlem için Manyetik Ray termometresi kullanılmalıdır. Termit kaynak sisteminde iki ray arası mesafe en fazla 7 cm olmalıdır bunu sağlamak için stres alma makinaları (Rail Stressor) kullanılır. Kaynak sonrasında yapılan kaynak Kaynak sıyırma makinası ile sıyırılır ve kalan fazlalıklar ray taşlama makinası ile pürüzsüz hale getirilir.

Ray Yağlama Sistemleri
Özellikle şehir içi hatlarda dar kurblarda ve makaslarda ray – teker aşınmalarını önlemek ve ses seviyesini düşürmek için genelde sabit ray yağlama sistemi kullanılmaktadır. Tren kurba girmeden bir sensör vasıtasıyla dönüşte belli aralıklarla yerleştirilmiş noktalardan raya yağ basılarak yağlama yapılır. Ayrıca seyyar bazı yağlama ekipmanları da mevcuttur.

Raylarda Buzlanmayı Önleme

Raylarda Buzlanmayı Önleme

Ray Bağlantı Elemanları
Rayların birbirleri ile ve traverslerle bağlantısını sağlayan elemanlardır. Genel olarak tirfonlar, bulonlar,klipsler, cebireler ve yaylı kıskaçlar sayılabilir. Bu tirfonlar ve bulonların sıkılması ve gevşetilmesi işleminde tirfonoz ve bulonez denilen makinalardan yararlanılır. Ayrıca cebirelerin montajında ray delme makinelari ve El tirfonezleri kullanılır. Bu konuda Alman Vossloh grubu e DTM Elektro Mekanik gibi firmalar ülkemizde üretim yapmaktadırlar.

Sinyalizasyon
Demiryollarının en can alıcı bölümü sinyalizasyondur. Sinyalizasyon için rayların iletkenliği kullanılır. Ray geçişlerinde ülkemizde senelerce ark kaynağı kullanılmış, Ancak bu sistemin rayların kimyasal yapısını bozduğu anlaşılmış ve vazgeçilmiştir. Artık Ray geçiş bağlantısı için ya bondların aluminothermit kaynakla raya sabitlenmesi yada özel olarak imal edilmiş bağlantı elemanları (Single Contact – Double Contact) ile raya monte edilmesi tercih edilmektedir.

Dünya standartlarında ray bağlantıları için iletkenliği arttırılmış bakır kablolar kullanılmaktadır, Ancak ülkemizde halen çelik kablolar tercih edilmektedir.

Aluminothermit kablo kaynağında kablo pabuçları her iki rayın yan (web) kısımlarına özel imal edilmiş kalıplara dökülen kaynak tozunun erimesi ile raya tutturulur.

Diğer yöntemde ise ray delme makinesi ile delinen raya çift yönlü yada tek yönlü dübeller yerleştirilir hidrolik dübel genişletme makinası (Bonding veya Bondik makinası) ile bu dübeller raya sabitlenir. Kablo pabuçları özel iletken vidalarla (contacts) bu dübellere monte edilir.

Ray delme makinalarında ülkemizde temsilcisi olduğumuz Rotabroach markasının yanı sıra Robel ve Geismar markaları da satılmaktadır. Bonding makinaları, bağlantı elemanı, bondlar ve contactlarda ise ERICO dünyada en önemli üreticidir. Ayrıca Furse ve KLK gibi üreticilerde mevcuttur.

Elektrifikasyon
Son yıllarda hızlı tren hatlarının artması ve dizel lokomotiflerden elektrikli lokomotiflere geçilmesi ile elektrifikasyonun önemi artmıştır. Özellikle metro ve hafif raylı sistemlerde kataner sistemleri çok önemlidir.

Komünikasyon (Telekomünikasyon, Haberleşme)
TCDD hatlarında elektrik hatları ve yeni döşenen fiber optik kablolardan haberleşme sağlanabilmektedir.

Demiryolu İnceleme-Kontrol Sistemleri
Demiryolu sisteminde ray uzunlukları, ray profilleri, traversler, Bağlantı elemanları ve Balast malzemesi ayrı ayrı incelemeye tabii tutulur.

En önemli kontroller raylarda enine ve boyuna oluşabilecek çatlak, kırık ve aşınmaların tespitidir. Bu tespitlerde ultrasonic ses dalgaları ve lazer ışınları kullanılmaktadır.

Ayrıca traverslerdeki aşınma ve yıpranma tespiti ile balastın kullanılabilirliğini tespit eden radar sistemleri de mevcuttur. Bu sistemler bağlantı elemanlarını da kontrol etmektedir. Bütün hatlarda bu kontrollerin periyodik olarak yapılması can ve mal güvenliği açısından çok önemlidir.

İletişim Formu

    Comments

    Leave a Reply

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    SWITCH THE LANGUAGE
    Form Mühendislik

    Form Mühendislik, 1992 yılında çağdaş mühendislik çözümleri sunmak amacıyla kurulmuş ve çalışma konuları olarak her zaman yenilikçi alanları seçmiştir. Isıtıcı kablo ile çatı oluklarında buzlanmanın önlenmesi uygulamaları, rule iniş yapılan helikopter pisti ve iniş aydınlatması uygulamaları gibi zamanında daha önce Türkiye’de hiç yapılmamış uygulamalara imza atılmıştır. Yenilikçi ve sonuç odaklı çözümlerden elde edilenebilinirlik ile Türkiye’de daha önce sadece yurt dışı firmalarının uygulamasını yaptığı heat tracing sistemi, en zor uygulama alanı olan rafinerilerde uygulanmıştır. Heat tracing alanında Türkiye’de faaliyet gösteren ilk firma olan Form Mühendislik yaklaşık çeyrek asırda sayısız heat tracing, yol-rampa ısıtma ve çatı-oluk kar buz önleme projesi gerçekleştirmiştir.