+90 312 394 40 22 pbx

Blog

10 Nisan 2023

Isıtıcı Kablolar

Isıtıcı kablo, üzerinden elektrik akımı geçerek ısı üreten, heat trace kablo ya da rezistans kablo olarak da adlandırılan bir kablodur. Isıtıcı kablo, pek çok farklı uygulama alanına sahip olduğu gibi kullanım alanları için farklı çeşitlerde ve özelliklerde üretilmektedir.

Isıtıcı Kablo Kullanım Alanları Nelerdir?

Isıtıcı kablo, evlerde, endüstriyel alanlarda, patlayıcı ve tehlikeli sahalarda, rampalarda, yollarda, kısacası ısıya ihtiyaç duyulan her alanda kullanılabilir. Isıtıcı kablo kullanım alanları, ısıtılması gereken yer, nesne, hacim gibi taleplere göre farklılık göstermektedir.

Çatı ve oluklarda kar buz önleme, su borularında donmayı engelleme, rampa ve yol ısıtma, iç mekan yerden ısıtma, dış mekan zemin ısıtma, kış bahçesi zemin ısıtma, hamam ısıtma, spor sahaları zemin ısıtma alanlarında kullanılabildiği gibi; boru hattı ısıtma ve sıcaklık korumada, tank ve silo ısıtmada, petrol ve gaz tesisleri gibi tehlikeli alanlarda heat tracing uygulamalarında, demiryolu raylarında buzlanmayı önlemede sıklıkla kullanılmaktadır. Yapıları ve kullanım alanları itibariyle birbirinden farklı olan ısıtıcı kablo çeşitlerini üç ana başlıkta sıralayabiliriz.

Kendinden Regüleli Isıtıcı Kablo (Self Regulating Heating Cable)

Kendinden regüleli ısıtıcı kablo, kendi kendini sınırlayan ısıtıcı kablo olarak da adlandırılmaktadır. Kendinden regüleli ısıtıcı kablo, günümüzde dünyada en çok kullanılan heat trace kablo çeşididir. Kendinden regüleli ısıtıcı kablo, güvenli olmasının yanı sıra sıcaklığın artmasına veya azalmasına bağlı olarak ısı çıkışını otomatik olarak ayarlamaktadır.

Kendi kendini sınırlayan ısıtıcı kabloları, karbon parçacıklarıyla katkılı bir ısıtma matrisine gömülü iki paralel ısıtma telinden oluşur. Bunun üzerinde yalıtım ve (tasarıma bağlı olarak) alüminyum folyo veya koruyucu örgü ile son olarak dış ceket bulunur. Çalışma sırasında sıcaklık yükseldiğinde moleküler genleşme karbon parçacıkları arasındaki mesafeyi artırır. Direnç artar ve çıkış düşer. Sıcaklıklar düştüğünde bu süreç tersine döner direnç azalır ve çıkış artar. Bu prosedür, ortam sıcaklığına bağlı olarak ısıyı düzenler veya sınırlandırır ve ısıtıcı kablonun aşırı ısınmasını önler.

Kendinden regüleli ısıtıcı kablo, yolların, rampaların, yürüyüş yollarının ısıtılması; çatı ve olukların ısıtılması, yerden ısıtma sistemleri ile proseslerde boru hatlarının ve kapların donmaya karşı korunması uygulamalarında sıklıkla tercih edilmektedir. Aynı zamanda kendinden regüleli ısıtıcı kablolar, istenilen boyutlarda kesilebilir ve her metre başına sabit bir güce sahiptir. Kendinden regüleli ısıtıcı kablo çeşitleri ve daha detaylı bilgi için ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

Seri Dirençli Isıtıcı Kablo (Serial Resistence Heating Cable)

Seri dirençli ısıtıcı kablo, istenilen uzunlukta kesilebilen izolasyonla kaplanmış, çok telli veya spiral şeklinde sarılmış bir heat trace kablo çeşididir. Polimer yalıtımlı (PI) seri dirençli ısıtıcı kablolar, uzun hat uygulamalarında ve tehlikeli ortamlarda, boruların, vanaların, tankların ve benzer uygulamaların emniyetli ve güvenilir bir şekilde donmaya karşı koruma ve sıcaklık korumaları için tasarlanmıştır. Devre uzunlukları paralel dirençli ısıtıcı kablolarının değerlerini aştığında ya da tek bir güç kaynağına ihtiyaç duyulduğunda seri dirençli ısıtıcı kablolar kullanılabilir. Seri dirençli kablolar aynı zamanda mineral izoleli olarak da üretilmektedir.

Mineral İzoleli Isıtıcı Kablo

Mineral izoleli ısıtıcı kablo, yüksek sıcaklık gerektiren uygulamalarda, örneğin; kimya, petrokimya, petrol ve gaz endüstrilerinde sıklıkla kullanılır. Seri dirençli ısıtıcı kablolarının veya kendinden regüleli ısıtıcı kablolarının aksine, mineral yalıtımlı ısıtma kabloları 1000°C’ye kadar sıcaklıklara rahatlıkla dayanabilir. Ayrıca neme ve kimyasallara dayanıklı mineral izoleli ısıtıcı kablo, boru hatlarında, depolama tanklarında, enerji santrallerinde, makine ve ekipmanlarda proses ısıtma ve sıcaklık koruma için kullanılabilir. “Kusursuz Lazer Sonlandırma” teknolojisi ayrıca çeşitli kimyasallara karşı en yüksek direnci garanti eder.

Mineral izolasyonlu ısıtıcı kablo, tamamen yüksek kaliteli nikel/krom alaşımı 825 veya yüksek kaliteli paslanmaz çelikten üretilmektedir. “Kusursuz Lazer Sonlandırma” teknolojisi homojen ve %100 stabil bir sistem sağlar ve böylece ısıtıcı kablolarda son derece yüksek performansı ve her zaman güvenilir işlevselliği garanti eder. Yalıtım katmanı, çok yüksek bir erime noktasına sahip olan magnezyum oksitten oluşur. Ek olarak, kusursuz lazer sonlandırma sayesinde, sızabilen klorürlerin, yüksek kükürt içeriğinin veya diğer oldukça agresif kimyasalların mevcut olabileceği uygulamalarda, stres korozyon çatlamasına karşı özellikle patlayıcı alanlarda, günümüzün mümkün olan en iyi korumayı sağlar.

Seri dirençli ısıtıcı kablo çeşitleri ve daha detaylı bilgi için ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

Sabit Güç Isıtıcı Kablo (Constant Wattage Heating Cable)

Sabit güç ısıtıcı kablo, her zaman belirli bir güç yoğunluğunun gerekli olduğu uygulamalar için üretilmiş bir heat trace kablo çeşididir. Adından da anlaşılacağı gibi, sıcaklıktan bağımsız olarak aynı güç çıkışını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Sabit güç ısıtıcı kablolar, uygun bir boru veya kabın etrafına spiral şeklinde sarılmasına izin verecek kadar esnektir ve sahada kesilebilir. Bu kablolar, boruların ve kapların donmaya karşı korunması ve proses sıcaklığının korunması da dahil olmak üzere çok çeşitli uygulamalar için kullanılabilir.

Sabit güç ısıtıcı kablo, dayanıklı floropolimer kılıfı sayesinde uzun servis ömrü sağlar ve bazı zorlu ortamlarda kullanılabilir. Sabit güç ısıtıcı kablo, tehlikeli alan uygulamalarında kullanım için üçüncü taraflarca test edilmiş ve onaylanmıştır. Vana ve pompaların donmayı önlemesinde, silolar, gemiler, tankların ve boru hatlarının ısıtma, donmayı önleme ve sıcaklık koruma alanlarında kullanılabilir.

Sabit güç ısıtıcı kablo çeşitleri ve daha detaylı bilgi için ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

SWITCH THE LANGUAGE
Form Mühendislik

Form Mühendislik, 1992 yılında çağdaş mühendislik çözümleri sunmak amacıyla kurulmuş ve çalışma konuları olarak her zaman yenilikçi alanları seçmiştir. Isıtıcı kablo ile çatı oluklarında buzlanmanın önlenmesi uygulamaları, rule iniş yapılan helikopter pisti ve iniş aydınlatması uygulamaları gibi zamanında daha önce Türkiye’de hiç yapılmamış uygulamalara imza atılmıştır. Yenilikçi ve sonuç odaklı çözümlerden elde edilenebilinirlik ile Türkiye’de daha önce sadece yurt dışı firmalarının uygulamasını yaptığı heat tracing sistemi, en zor uygulama alanı olan rafinerilerde uygulanmıştır. Heat tracing alanında Türkiye’de faaliyet gösteren ilk firma olan Form Mühendislik yaklaşık çeyrek asırda sayısız heat tracing, yol-rampa ısıtma ve çatı-oluk kar buz önleme projesi gerçekleştirmiştir.