+90 312 394 40 22 pbx

Blog

28 Temmuz 2020

Ülkemizde Isıtıcı Kablo

Isıtıcı Kablo

Rezistans Kablo

Isıtıcı kablo diğer bir adı ile rezistans kablo günümüzde dünyanın hemen hemen her yerinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Garaj rampalarında, yaya yürüyüş yollarında, araç trafiğinin olduğu yollarda, çatılarda yatay oluklarda, yağmur iniş borularında, evlerimizde zemin ısıtma olarak, hamam ısıtma alanlarında, endüstriyel sahalara, boru hattı ısıtma ve tehlikeli endüstriyel alanlarda ısıtıcı kablo kullanılmaktadır. Isıtıcı kablo kullanım alanlarına göre çeşitlik göstermektedir. Yapısal alanlarda kullanılan ısıtıcı kablo ile endüstriyel alanlarda boru ısıtma, tank ısıtma olarak kullanılan ısıtıcı kablolar farklıdır.

Temel farklılıklarının başında ısıya karşı gösterdikleri dayanım gelmektedir. Türkiye de bu konuda uzmanlaşan çok az bir firma vardır. Bu firmaların başında da 1992 yılından günümüze kadar ısıtıcı kablo uygulamaları yapmış FORM MÜHENDİSLİK gelmektedir. Isıtıcı kablolar genel olarak 2 gruba ayrılmaktadırlar.

Bunlardan ilki, seri dirençli ısıtıcı kablolardır. Seri dirençli ısıtıcı kablolardan bahsetmek gerekirse bu kablolar seri dirençli rezistans yapısına sahip olup fabrikasyon olarak belirli boylarda üretilirler bu boylarda üreticilerden üreticilere farklılık göstermektedir. Ancak örnek vermek gerekirse bir firmada 170 m olarak üretilen bir ısıtıcı kablo diğer firmada 168 m olarak üretilmektedir. Seri dirençli ısıtıcı kablolarda kendi içlerinde iki gruba ayrılmaktadırlar. İç zeminde kullanılmak üzere üretilenler ve dış zemin de kullanılmak üzere üretilenler.

İç zemin için üretilen ısıtıcı kablolar 15w-20w arasında birim metrede güç üretirler. Bu kabloların dış izoleleri dış ortama göre daha dayanıksız ve incedir. Dış ortamda kullanılmak üzere üretilen ısıtıcı kablolar ise m de 25W-30W arasında birim metrede güç üretirler. Bu kabloların mekanik darbelere karşı daha dayanıklı olarak üretilmektedirler.

İkinci gruba ayrılan ısıtıcı kablolar ise kendinden regüleli ısıtıcı kablolar, global olarak bilinen adı ile self regulating ısıtıcı kablolar. Bu kablo türünü seri dirençli ısıtıcı kablodan ayıran en büyük özellik istenilen boyutlarda kesilebilmesidir. Uygulama alanında kullanılması planlanan ölçüde kesilip gereksiz kablo kullanımın önüne geçilebilmektedir. Ayrıca bu kablolar yarı iletken katmanı sayesinde bir termostata bağlıymış gibi ısısını ihtiyaca göre ayarlamaktadır. Soğuk havalarda eritme süresini hızlandırmak için metre başına düşen gücünü 2 kata kadar artırırken aksi durumda sıcak havalarda ise gücünü azaltarak yok denecek seviyede güç üretirler. Isıtıcı Kablo çeşitlerimizi görmek için tıklayınız.

SWITCH THE LANGUAGE
Form Mühendislik

Form Mühendislik, 1992 yılında çağdaş mühendislik çözümleri sunmak amacıyla kurulmuş ve çalışma konuları olarak her zaman yenilikçi alanları seçmiştir. Isıtıcı kablo ile çatı oluklarında buzlanmanın önlenmesi uygulamaları, rule iniş yapılan helikopter pisti ve iniş aydınlatması uygulamaları gibi zamanında daha önce Türkiye’de hiç yapılmamış uygulamalara imza atılmıştır. Yenilikçi ve sonuç odaklı çözümlerden elde edilenebilinirlik ile Türkiye’de daha önce sadece yurt dışı firmalarının uygulamasını yaptığı heat tracing sistemi, en zor uygulama alanı olan rafinerilerde uygulanmıştır. Heat tracing alanında Türkiye’de faaliyet gösteren ilk firma olan Form Mühendislik yaklaşık çeyrek asırda sayısız heat tracing, yol-rampa ısıtma ve çatı-oluk kar buz önleme projesi gerçekleştirmiştir.