+90 312 394 40 22 pbx

Ankara Hasköy Havaalanı Yolu Tünel Önü Yol Isıtma Projesi

Ankara Hasköy Havaalanı Yolu Tünel Önü Yol Isıtma Projesi

Ankara Hasköy Havaalanı Yolu Tünel Önü Yol Isıtma Projesi

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yapılan yol ısıtma projesinde, Hasköy havaalanı yolunda tünel girişi ve çıkışı 150m olarak asfalt altı ısıtma yapılmıştır.

Isıtıcı Kablo ile Yol Isıtma Nedir?

Trafiğin yoğun olduğu bölgelerde buzlanma riskinde sistem otomatik olarak devreye girerek asfalt ya da beton altına konulan ısıtıcı kablolar araç tekerlerinin geçtiği bölgeyi ısıtır. Isıtıcı kablolar sensörler tarafından kontrol edilerek buzlanma riski oluşturacak anlarda devreye girer. Özellikler rampalarda, tünel giriş ve çıkışlarında tercih edilen asfalt altı yol ısıtma Avrupa’da oldukça yaygındır. Form Mühendislik olarak, en yeni teknoloji ile üretilmiş ısıtıcı kabloların asfalt altı projelerini başarılı bir şekilde uygulamaktayız.

Asfalt altı yol ısıtmanın en büyük avantajı yolun kışın kimyasallardan zarar görmeden yıllarca hizmet vermesidir. Sitemin sadece kar yağışında belli bir süre çalışması enerji verimi sağlamaktadır. İlk kurulumdan sonra bakım maliyet yoktur. Isıtıcı kabloların teorik olarak bir ömrü yoktur. Kablolarda kopma olmadığı sürece yıllarca ilk günkü verimle çalışacaktır.

Hasköy 1. Etap Yol Isıtma Projesinde Neler Yapıldı?

Ankara – Esenboğa Hava alanı yönünde bulunan tünel girişi ve tünel çıkışında 150 metrelik toplam altı şerit yol ısıtması başarıyla yapılmıştır.

Sistemin kurulumu için yaklaşık 12.000 metre ısıtıcı kablo uygulanmıştır. Sistem iki adet 200kw panolar ile kontrol edilmektedir. Ayrıca sistem kontrolü için yola nem ve sıcaklık sensörleri yerleştirilmiştir.

Isıtıcı kablo uygulamasında ilk önce kablolar beton zemin üzerine döşenerek üzerine beton atılmıştır. Beton katman üzerine uygulanan asfalt ile kablolar güvene alınmıştır. Asfalt kazıma ve yenileme çalışmalarında beton zeminde kalan kablo yıllarca zarar görmeden çalışacaktır.

SWITCH THE LANGUAGE
Form Mühendislik

Form Mühendislik, 1992 yılında çağdaş mühendislik çözümleri sunmak amacıyla kurulmuş ve çalışma konuları olarak her zaman yenilikçi alanları seçmiştir. Isıtıcı kablo ile çatı oluklarında buzlanmanın önlenmesi uygulamaları, rule iniş yapılan helikopter pisti ve iniş aydınlatması uygulamaları gibi zamanında daha önce Türkiye’de hiç yapılmamış uygulamalara imza atılmıştır. Yenilikçi ve sonuç odaklı çözümlerden elde edilenebilinirlik ile Türkiye’de daha önce sadece yurt dışı firmalarının uygulamasını yaptığı heat tracing sistemi, en zor uygulama alanı olan rafinerilerde uygulanmıştır. Heat tracing alanında Türkiye’de faaliyet gösteren ilk firma olan Form Mühendislik yaklaşık çeyrek asırda sayısız heat tracing, yol-rampa ısıtma ve çatı-oluk kar buz önleme projesi gerçekleştirmiştir.