+90 312 394 40 22 pbx

Bunker Isıtma

Ülkemizde kış mevsimi bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Kış şartlarının ağır geçtiği bölgeler endüstriyel anlamda da olumsuz etkilenmektedir. Tank ya da bunker lerin dışına sarılan, sabitlenen ısıtıcı kablo ile bu olumsuz durumun önüne geçmek mümkündür.

Category:
General Details

Bunker ve Tanklar da Isıtıcı kablo Uygulamaları

Heat Tracing Isıtıcı kablolar ile Bunker Isıtma

Ülkemizde kış mevsimi bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Kış şartlarının ağır geçtiği bölgeler endüstriyel anlamda da olumsuz etkilenmektedir. Bu durum zaman zaman verimin düşmesi ile kendini gösterirken bazı durumlarda da tesiste bulunan boruların, tankların, bunkerlerin içerisinde bulunan ürünlerin doğru sıcaklıkta depolanmasını sağlamak için tanklara ve bunkerlere  elektrikli ısı izleme uygulanır.

Sistem genellikle ısı yalıtımı yoluyla kayıpları telafi edecek şekilde tasarlanmıştır. Isı yalıtımı, çıplak bir yüzeyden bilinmeyen ve çoğu zaman ölçülemeyen kayıplara karşı ilk savunma hattıdır.  Donması ya da istenilen sıcakta tutulamaması gibi durumlarda da ortaya çıkmaktadır.

Tank ya da bunkerlerin dışına sarılan, sabitlenen ısıtıcı kablo ile bu olumsuz durumun önüne geçmek mümkündür. Uygulamanın tam verimde çalışabilmesi ısı hesaplarının doğru yapılması ile ilgilidir. Mühendislik hesaplamaları yapılırken dış ortamın sıcaklığı, minimum ortam sıcaklığı, maksimum ortam sıcaklığı, tutulmak istenen sıcaklık gibi birçok faktörün konusunda deneyimli mühendisler tarafından hesaplanması gerekmektedir. Teoride yapılan hesaplar kadar uygulama yapacak personelin de bu konuda uzman olması gerekmektedir. Teoride planlanan ısı hesabının gerçekte uygulanacak olan yüzeye uygulanabilirliği dikkatlice tetkik edilmelidir.

Dünyada bunker yüzeyini ısıtmanın tek yolu elektrikli ısıtıcı kablolardır. Dünyada bu konuda çok fazla firma vardır. Türkiye de ise bu firmaların başını Form Mühendislik çekmektedir. Uygulamada kullanılacak kablolar özel kablolar olup uygulamanın yerine, saha şartlarına göre değişiklik göstermektedir. En çok kullanılan kablo türü ise “self regulating” kablodur. Bu kablolar istenilen boylarda kesilebildiğinden dolayı tankların büyüklüğüne göre özel olarak ayarlanabilir. Bunker ısıtma 2 amaçla yapılır; istenilen sıcaklıkta tutma ve donmayı önleme. İstenilen sıcaklıkta tutulmak istenen bunkerler daha çok içerisinde bulunan akışkanın kimyasal özelliğinin sadece belirli bir sıcaklıkta özelliğini kaybetmemesi için yapılır. Bazı bunkerlerde ise akışkanın sadece donmaması kimyasal özelliğini koruması için yeterlidir. Bu duruma göre ısı kayıpları yapılarak en uygun kablo türü seçilmektedir. Uygulamada istenilen faktöre göre kullanılan kablonun özelliği iyi belirlenmelidir. Bazı durumlarda donmaya karşı kullanılan kablo ile istenilen sıcaklıkta tutabilmek için kullanılacak kablo farklı olabilir.

Form Mühendislik deneyimli teknik ekip kadrosu ile tamamen uygulamalara özel programlar kullanarak en uygun kabloyu titizlikle belirlemektedir.  Türkiye de 1992 yılından günümüze kadar en büyük projelere imza atarak bunker ısıtma konusunda en iddiali firma olduğunu geçen bu 28 yıllık sürede kanıtlamıştır.

 

İletişim Formu

    Comments

    Leave a Reply

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    SWITCH THE LANGUAGE
    Form Mühendislik

    Form Mühendislik, 1992 yılında çağdaş mühendislik çözümleri sunmak amacıyla kurulmuş ve çalışma konuları olarak her zaman yenilikçi alanları seçmiştir. Isıtıcı kablo ile çatı oluklarında buzlanmanın önlenmesi uygulamaları, rule iniş yapılan helikopter pisti ve iniş aydınlatması uygulamaları gibi zamanında daha önce Türkiye’de hiç yapılmamış uygulamalara imza atılmıştır. Yenilikçi ve sonuç odaklı çözümlerden elde edilenebilinirlik ile Türkiye’de daha önce sadece yurt dışı firmalarının uygulamasını yaptığı heat tracing sistemi, en zor uygulama alanı olan rafinerilerde uygulanmıştır. Heat tracing alanında Türkiye’de faaliyet gösteren ilk firma olan Form Mühendislik yaklaşık çeyrek asırda sayısız heat tracing, yol-rampa ısıtma ve çatı-oluk kar buz önleme projesi gerçekleştirmiştir.