+90 312 394 40 22 pbx

Endüstriyel İzolasyon

HeatTracing uygulamalarında doğru yapılmış bir izolasyon sonuç alabilmek için çok önemlidir. Aksi halde ısı kaybı engellenememektedir.

Category:
General Details

Endüstriyel Boru ve Tank İzolasyon Uygulamaları

Endüstriyel izolasyon, yalıtım malzemeleri ile boru hatları, tanklar veya uygulanacak sistemlerde, içeri veya dışarı ısı kayıplarını önlemek amaçlı uygulanarak enerjinin korunması amacını taşımaktadır. Endüstriyel izolasyonda da yapı izolasyonunda da, her ne kadar ısı enerji geçişleri önlenmeye çalışılsa da enerji kayıpları belirli tolerans aralığında ısı geçirgenliği gerçekleşmektedir.

Boru Hattı İzolasyon ve Tank İzolasyon

Endüstriyel izolasyon, mevcut tesis ve fabrika revizyonlarında, kapasite artırımlarında veya yeni yapılan, gıda üretim/depolama, petrokimya, rafineri, enerji üretim vb. tesislerde uygulanmaktadır. Endüstriyel izolasyon uygulamalarında aşağıdaki tüm malzemeleri kullanmak mümkündür. Endüstriyel izolasyonu uygulamaları genellikle 4 ana başlık altında değerlendirebiliriz.

  • Taşyünü (Rockwool) Mineralyünü Malzemeler (Taş yünü, Camyünü gibi)
  • Camyünü (Glasswool)
  • Seramik yünü (Seramic Fiber)
  • Soğuk İzolasyon Poliüretan

Endüstriyel sahalarda kullanılan izolasyonlar, boru hatları ve tankların sıcaklıklarını muhafaza etmek amaçlı yapılan izolasyon uygulamaları tanklar ve boru hatları ürünlerin sıcaklıklarını muhafaza etmek amaçlı izolasyon uygulaması yapılmaktadır.

 

Yapısal alanlarda bulunan boru, tank ve yangın hatları, soğuk su hatları gibi birçok alanda endüstriyel izolasyon uygulaması uygulanmaktadır.

Tank sıcaklık koruması için yapılacak izolasyon uygulaması ürün sıcaklığını koruması için genellikle sanayi tipi şilte izolasyon uygulaması yapılmaktadır. Boru hatları için prefabrik tipi izolasyonlarda kullanılabilir. Boru ve tanklarda yapılan izolasyonların en önemlisi izolasyonların koruması izolasyonların korunması için genellikte alüminyum sac ile izolasyon muhafazası yapılmaktadır.

Şeker siloları tavan ve duvarlarında sıcaklığı korumak amaçlı sanayi tipi şilte izolasyon ile panel tipi endüstriyel izolasyon uygulanmaktadır.

Endüstriyel izolasyonu uygulamaları genellikle 3 ana başlıkta değerlendirebiliriz.

  • Sıcak İzolasyon: Yüksek ısı fırınlarındaki sıcaklık nedeniyle personel koruma yapılmaktadır.
  • Soğuk İzolasyon: Soğuk su hatları ve yangın boru hatlarında bulunan hatları donmaya karşı yapılmaktadır.
  • Sıcaklık Koruma Amaçlı İzolasyon: Boru veya tanlarda bulunan kimyasalların sıcaklıklarını koruması amaçlı uygulanmaktadır.

İzolasyon uygulamaları bir veya daha çok izolasyon çeşidinin ile birlikte, tank, ekipman, boru ve yüzey kaplamaları için yapılmaktadır.

Ses izolasyonu ile sıcak izolasyon arasında, kullanılan kaplama sacı, ses engelleyici bariyerler, mesafe tutucu detayı gibi farklılıklar görülebilmektedir. Bu farklılıkları, endüstriyel tesisteki gürültü seviyesi, uygulanacak yüzeyin detayı (boru, ekipman, tank vb.) belirlemektedir.

Su izolasyonu endüstriyel tesislerde karşımıza çift rejimde çalışacak yüzeylerin termal izolasyonu ile kombine edilmiş şekilde çıkmaktadır. Su izolasyonunda kullanılan başlıca malzemeler, membran, poliüretan ya da metalik ya da polyester kaplamalardır.

Hem sıcak hem soğuk izolasyon malzemesi olan cam köpüğünün (cellular /foam glass) membran ile birlikte uygulanarak kağıt fabrikası gibi tesislerin yüzeylerinde kullanılarak, hem tesis içindeki yoğurmaları önler, hem de içeri sıvı geçişlerini engeller.

Ayrıca, endüstriyel izolasyon yapılan yüzeyleri atmosfer şartlarından korumak için de kaplama malzemeleri kullanılır. Başlıca kaplama malzemelerini, alüminyum sac , paslanmaz çelik, galvaniz sac, şeklinde sıralayabiliriz.

İletişim Formu

    Comments

    Leave a Reply

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    SWITCH THE LANGUAGE
    Form Mühendislik

    Form Mühendislik, 1992 yılında çağdaş mühendislik çözümleri sunmak amacıyla kurulmuş ve çalışma konuları olarak her zaman yenilikçi alanları seçmiştir. Isıtıcı kablo ile çatı oluklarında buzlanmanın önlenmesi uygulamaları, rule iniş yapılan helikopter pisti ve iniş aydınlatması uygulamaları gibi zamanında daha önce Türkiye’de hiç yapılmamış uygulamalara imza atılmıştır. Yenilikçi ve sonuç odaklı çözümlerden elde edilenebilinirlik ile Türkiye’de daha önce sadece yurt dışı firmalarının uygulamasını yaptığı heat tracing sistemi, en zor uygulama alanı olan rafinerilerde uygulanmıştır. Heat tracing alanında Türkiye’de faaliyet gösteren ilk firma olan Form Mühendislik yaklaşık çeyrek asırda sayısız heat tracing, yol-rampa ısıtma ve çatı-oluk kar buz önleme projesi gerçekleştirmiştir.