+90 312 394 40 22 pbx

Blog

10 Ekim 2022

Çatı Isıtma

Evlerde, okullarda, hastanelerde, fabrikalarda ve endüstriyel üretim tesislerinde yaşamın olduğu bütün yapılarda çatı bulunmaktadır. Bu çatıların çoğunda yağış önlemi olarak eğim kullanılmaktadır. Bu eğim, yağışların getirdiği kar ve yağmur suları gibi çatıda birikecek suların tahliyesi için havanın sıfır santigrat derecenin altına düşmediği yerlerde yeterli olabilirler. Fakat hava sıcaklığı sıfır santigrat derecenin altında düştüğü durumda, çatıya gelen yağışla suyun donmadan tahliyesinde bu eğim de yetersiz olmaktadır. Bu durumda oluklarda yâda çatıda biriken suların donması ile oluşabilecek tehlikelerden biri özellikle de düz (flat) çatılarda çökme durumu olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğimli çatılarda ise donan yağmur ya da kar suları oluklarda birikip tıkanmalara neden olabiliyorken aynı zamanda oluklar tıkalı olduğu için kenarlardan yavaş yavaş damlayarak da özellikle çok soğuk bölgelerde sarkıtlar oluşturabilmekte ve bu sarkıtların güneş ışığıyla ısınıp kırılarak düşmesi sonucunda ciddi yaralanmalara yol açabilmektedir. Ayrıca bu don olaylarından dolayı tahliye olamayan suların yapının içine sızması sonucu istenmeyen çatı akması olayları rahatsız edici boyutlara varabilir. İşte bu gibi risklerin hepsini ortadan kaldırmak adına Form Mühendislik olarak çatı ısıtma sistemlerini öneriyoruz. Bu sistemlerin kısaca anlatmak gerekirse ısıtıcı kabloların yağmur olukların ve gerekli yerlerde çatı saçaklarına döşenmesi ile bu bölgelerde buzlanmanın ve kar birikiminin önüne geçerek akışın sağlanması ile oluşabilecek çatı akmalarının veya sarkıt oluşumlarının önüne geçmektedir.

Otomasyon sistemiyle nem ve sıcaklık sensörleriyle haberleşen termostatlar kar veya buz algıladığında devreye girmekte kar veya buzlanmanın oluşmadığı durumlarda sistem çalışmamaktadır. Böylece sadece gerektiğinde çalışarak gereksiz enerji sarfiyatının önüne geçilmekte ve tasarruf sağlanmaktadır. Çatı ısıtma sistemlerinde gereksinime göre seri dirençli ısıtıcı kablolar veya kendinden regüleli (self regulating) kablolar kullanılmaktadır. Oluk genişliğine, oluk veya çatı malzemesine göre kablo tipi, uygulanacak ısıtma gücü ve uygulama metodu değişebilmektedir. Çatı veya oluk ısıtma sistemlerinde en önemlisi uygun ve kaliteli ürün seçimi ile beraber bu konunun uzmanı bir ekip tarafından uygulamanın yapılmasıdır.

SWITCH THE LANGUAGE
Form Mühendislik

Form Mühendislik, 1992 yılında çağdaş mühendislik çözümleri sunmak amacıyla kurulmuş ve çalışma konuları olarak her zaman yenilikçi alanları seçmiştir. Isıtıcı kablo ile çatı oluklarında buzlanmanın önlenmesi uygulamaları, rule iniş yapılan helikopter pisti ve iniş aydınlatması uygulamaları gibi zamanında daha önce Türkiye’de hiç yapılmamış uygulamalara imza atılmıştır. Yenilikçi ve sonuç odaklı çözümlerden elde edilenebilinirlik ile Türkiye’de daha önce sadece yurt dışı firmalarının uygulamasını yaptığı heat tracing sistemi, en zor uygulama alanı olan rafinerilerde uygulanmıştır. Heat tracing alanında Türkiye’de faaliyet gösteren ilk firma olan Form Mühendislik yaklaşık çeyrek asırda sayısız heat tracing, yol-rampa ısıtma ve çatı-oluk kar buz önleme projesi gerçekleştirmiştir.