+90 312 394 40 22 pbx

Blog

10 Ekim 2022

Isıtıcı Kablo

İnsanlığın belki de en büyük keşiflerinden biri olan ateşin keşfinden beri insanlar ısınmanın ne kadar büyük bir önem olduğunu anlamış ve bunun için çaba sarf etmişlerdir. Önce kendi yaşam alanlarının dışında başlayan bu ısınma tecrübesi zamanla yaşam alanlarının da ısıtılmasına evrilmiştir. Endüstriyel sahalarda çeşitli yöntemler geliştirilmiş olsa da en gelişmiş yöntem olarak sıcak su hattı ya da buhar hatlarıyla bu işlem gerçekleştiriliyordu. Günümüz teknoloji çağında Endüstri 4.0,  ya da 4. Sanayi Devrimi yaşanmışken otomasyon sistemleri ile ısıtma çok ileri seviyelere gelmiştir. Endüstriyel üretim tesislerinde ise boru hattı ısıtma sistemlerinin ciddi hassaslıkla kontrol edilmesi gerekiyordu. İşte tüm bunlardan yola çıkarak geliştirilen ısıtıcı kablolar, bugün hem evlerde zemin ısıtmasında hem çatılarda, rampalarda ve çatı oluklarında kar buz önlemede hem de endüstriyel tesislerdeki hatların ya da proses tanklarının ısıtılmasında kullanılıyor. Eski sistemlere göre daha dayanıklı ve uzun ömürlü olan ısıtıcı kablo yöntemi ile ısıtma sistemleri, bu özelliklerinin yanı sıra konforlu ve otomasyon sistemleriyle kontrol edilebilir oluşuyla da tercih sebebi oluyor.

Isıtıcı kablo türleri arasında en belirgin olanlardan bahsetmek gerekirse önceliğimiz kendinden regüleli (self regulating) kablolar olur. Bu kablolar sıcaklığı yükseldikçe çektiği, harcadığı, gücü minimuma indiren ve böylelikle aşırı ısınma riskini ortadan kaldıran ve enerji tasarruflu kablolardır. Verimi yüksek olan bu kablolar sıklıkla çatı oluk ısıtma sistemlerinde, boru hattı ısıtma sistemlerinde, yangın hattı ısıtma sistemlerinde ve tank ısıtma sistemlerinde kullanılırlar. Seri dirençli kablolar ise genellikle fabrikasyon sonlandırma olup, sabit bir güçte ısı veren kablolardır. Dış izolasyon malzemesine bağlı olarak 450 C° sıcaklığa kadar kullanılabilmektedirler. Dış çeperi metal olan mineral izoleli türleri ise 1000 C° sıcaklığa kadar kullanılabilir. Bu yüksek sıcaklıklara dayanım ise bu ısıtıcı kablo türünün daha çok endüstride kullanılmasını sağlıyor. Ayrıca seri dirençli kablolar rampa ısıtma, yol ısıtma, iç ve dış mekanlarda yerden ısıtma, çatı-oluk kar buz önleme, zemin ve hamam ısıtma gibi işlemlerde de kullanılmaktadır.

SWITCH THE LANGUAGE
Form Mühendislik

Form Mühendislik, 1992 yılında çağdaş mühendislik çözümleri sunmak amacıyla kurulmuş ve çalışma konuları olarak her zaman yenilikçi alanları seçmiştir. Isıtıcı kablo ile çatı oluklarında buzlanmanın önlenmesi uygulamaları, rule iniş yapılan helikopter pisti ve iniş aydınlatması uygulamaları gibi zamanında daha önce Türkiye’de hiç yapılmamış uygulamalara imza atılmıştır. Yenilikçi ve sonuç odaklı çözümlerden elde edilenebilinirlik ile Türkiye’de daha önce sadece yurt dışı firmalarının uygulamasını yaptığı heat tracing sistemi, en zor uygulama alanı olan rafinerilerde uygulanmıştır. Heat tracing alanında Türkiye’de faaliyet gösteren ilk firma olan Form Mühendislik yaklaşık çeyrek asırda sayısız heat tracing, yol-rampa ısıtma ve çatı-oluk kar buz önleme projesi gerçekleştirmiştir.