+90 312 394 40 22 pbx

Blog

10 Nisan 2023

Isıtıcı Kablo Nerelerde Kullanılır?

Kış aylarında soğuk havaların etkisiyle boruların donması, endüstriyel faaliyetlerin aksamadan devam etmesi, çatı ve oluklarda oluşabilecek donmalar nedeniyle hasar ve tehlikeli durumlar veya zeminin ısınması için önemli bir çözüm arayanların ilk tercihi genellikle ısıtıcı kablolar olur. Peki, ısıtıcı kablo nedir ve hangi alanlarda kullanılır? Bu yazıda, ısıtıcı kablo hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulabilirsiniz.

Isıtıcı Kablo Nedir?

Isıtıcı kablo, adından da anlaşılacağı gibi ısıtma amaçlı kullanılan bir tür kablodur. Elektrik enerjisi kullanılarak sıcaklık üreten ısıtıcı kablo, içerisinde bulunan rezistans telleri sayesinde ısınma sağlar. Çeşitli endüstriyel proses uygulamalarında, yerden ısıtma ve kar buz önleme alanlarında kullanılır.

Isıtıcı Kablo Çeşitleri Nelerdir?

Endüstriyel Alanda Isıtıcı Kablo Kullanımı

Isıtıcı kablolar, endüstriyel alanda kullanıldıklarında, boru hatları, silolar, tanklar ve su tesisatları gibi donma tehlikesi olan yerlerde sıklıkla tercih edilirler. Aynı zamanda, gıda üretim tesisleri, petrol üretim ve dağıtım tesisleri, doğalgaz dağıtım tesisleri, laboratuvarlar, altyapı ve inşaatlar ile hastaneler gibi birçok endüstriyel tesislerde de kullanılırlar. Bu tesislerde, ısıtıcı kablolar sıcaklığı sabit tutmak ve donmayı önlemek için kullanılır. Endüstriyel tesislerde kullanılan bu sistemlere heat tracing (ısı izleme) adı verilmektedir.

Endüstriyel alanlarda ısıtıcı kablo kullanmanın avantajları şu şekildedir.

  1. Etkili Donma Koruması: Soğuk hava koşullarında proseslerin donmasını önler, böylece sistemlerin sorunsuz çalışmasını sağlar. Ayrıca sıcaklık koruma konusunda en etkili çözüm ısıtıcı kablo kullanımıdır.
  2. Enerji Verimliliği: Akıllı termostatlarla birleştirildiğinde enerji tasarrufu sağlar. Sistem gerektiği zamanlarda devreye girerek sürekli enerji tüketiminin önüne geçilmiş olur.
  3. Kolay Kurulum: Esnek yapısı sayesinde ısıtıcı kablolar, farklı alanlara kolayca monte edilebilir.
  4. Uzun Ömür: Kaliteli malzemelerle üretilen ısıtıcı kablolar, uzun yıllar boyu etkin bir şekilde çalışır. Dışarıdan fiziki bir müdahale gerçekleşmediğinde ve doğru izolasyon sağlandığında oldukça uzun kullanım ömürleri vardır.

Evsel Alanlarda Isıtıcı Kablo Kullanımı

Evlerde ise, ısıtıcı kabloların en yaygın kullanım alanı zemin ısıtmasıdır. Zemin ısıtması, özellikle soğuk havalarda evin içinde daha sıcak bir ortam oluşturmak için kullanılır. Her oda birbirinden bağımsız termostatlarla kontrol edilebildiğinden enerji verimliliği açısından da oldukça faydalıdır. Ayrıca, soğuk havalarda binalarda su borularının donmasını önlemek için de kullanılırlar.

Isıtıcı kablolar, çatı-oluk kar buz önleme alanında da hayati bir öneme sahiptir. Kışın çatılarda ve oluklarda oluşabilecek donmanın ve buzlanmanın önüne geçmek için sıklıkla tercih edilmektedir. Isıtıcı kablolar, çatı ve oluk ısıtmada kullanıldığında, yardımcı ekipmanları nem sensörleri ve sıcaklık termostatları sayesinde yalnızca kar yağdığında ve sıcaklığın belirli bir derecenin altına düştüğünde çalıştığı için aynı zamanda enerji verimliliği konusunda da ön plana çıkmaktadır.

Bir diğer kullanım alanı da araç içi ısıtma sistemleridir. Bu sistemler, soğuk havalarda araçların içindeki sıcaklığı arttırmak için kullanılır. Ayrıca, kamp yaparken kullanılan karavanlarda da ısıtıcı kablolar tercih edilir.

Isıtıcı kablolar, farklı tiplerde üretilir. Örneğin; tek damarlı, çok damarlı veya mineral izoleli olarak üretilebilirler. Bu çeşitlilik, farklı uygulamalarda kullanılabilmelerini sağlar.

Sonuç olarak, ısıtıcı kablolar, endüstriyel tesislerden evlere kadar birçok farklı alanda kullanılabilen oldukça kullanışlı bir teknolojik üründür. Isıtıcı kabloların kullanımı, donma tehlikesi olan yerlerdeki eşyalara ve borulara zarar gelmesini önleyerek tasarruf sağlar. Ayrıca, elektrikli zemin ısıtması gibi uygulamalarla evlerde daha konforlu bir yaşam sağlanır.

Detaylı bilgi için Isıtıcı Kablo çözümlerimizi inceleyebilirsiniz.

, ,
SWITCH THE LANGUAGE
Form Mühendislik

Form Mühendislik, 1992 yılında çağdaş mühendislik çözümleri sunmak amacıyla kurulmuş ve çalışma konuları olarak her zaman yenilikçi alanları seçmiştir. Isıtıcı kablo ile çatı oluklarında buzlanmanın önlenmesi uygulamaları, rule iniş yapılan helikopter pisti ve iniş aydınlatması uygulamaları gibi zamanında daha önce Türkiye’de hiç yapılmamış uygulamalara imza atılmıştır. Yenilikçi ve sonuç odaklı çözümlerden elde edilenebilinirlik ile Türkiye’de daha önce sadece yurt dışı firmalarının uygulamasını yaptığı heat tracing sistemi, en zor uygulama alanı olan rafinerilerde uygulanmıştır. Heat tracing alanında Türkiye’de faaliyet gösteren ilk firma olan Form Mühendislik yaklaşık çeyrek asırda sayısız heat tracing, yol-rampa ısıtma ve çatı-oluk kar buz önleme projesi gerçekleştirmiştir.